Gips till Antwerpen

Returgips från Vänersborg till Antwerpen

Ännu ett godsslag har under hösten gjort sin debut i våra hamnar. I slutet av september lastades ett första fartyg med returgips på hamnplanen i Vänersborg. Slutmålet för lasten var en större gipsfabrikant i belgiska Antwerpen.

Lasten har sitt ursprung i Heljestorps Kretsloppsanläggning utanför Vänersborg där gipset krossas och körs på lastbil de få kilometrarna till hamnen i Vänersborg. Här omlastas godset från bil till båt.

Med en last motsvarande drygt 2 400 ton lämnade det första fartyget – M/S Ingeborg Pilot – Vänersborgs hamn den 21:e september. Lasten fördes via Vänern, Göta älv och Göteborg ut på Nordsjön för en avslutande seglats till slutdestinationen Antwerpen. I Antwerpen lossades godset vid gipsfabrikörens egen kaj i anslutning till hamnen.

– Höstens skeppning från Vänersborg ska ses som en första testfrakt, säger Tobias Häggfalk, Vänerhamns Marknads- och försäljningschef. Det finns utan tvekan en marknad för returgips runt om i världen. Vi har därför goda förhoppningar om att det ska bli fler båtar längre fram.