Husmoduler

Husmoduler på tåg - multimodalitet bra för miljön

Sedan årsskiftet upptar husmoduler delar av kajytorna i Karlstads hamn. Modulernas mellanlandning i hamnen är ett led i modulspecialisten Expandias satsning på transporter med reducerad miljöpåverkan.

Expandias miljösatsning, som genomförs i samarbete med Green Cargo, utgår från att moduler som ska transporteras mer än 50 mil ska fraktas med tåg. Tillsammans med Green Cargo har Expandia anpassat åtta vagnset med plats för två moduler per vagn.

– Vi är stolta över att få till en transportlösning som minimerar vårt klimatavtryck och samtidigt säkrar leveranskapaciteten under vår högsäsong, säger Jonas Wallstedt, VD för Expandia Moduler.

Modulerna som hanteras i Karlstads hamn kommer på bil från närbelägna produktionsorten Värmlandsbro. Vänerhamn ansvarar för lossning och lagring i hamnen, men också för lastning på de specialbyggda vagnset som tar modulerna till slutdestinationen. Enligt Expandias prognoser kommer över 200 moduler fram till sommaren att passera Karlstad på vägen norrut.

– Upplägget är ett utmärkt exempel på hur vi med multimodalitet i hamnarna – kombinationer av olika fraktslag - kan skapa bra lösningar sett till både miljön och ekonomin, säger Tobias Häggfalk, Vänerhamns Marknads- och försäljningschef.

 

Husmoduler