Nya slussar i Trollhätte kanal

Äntligen kom beskedet - Nya slussar i Trollhätte kanal

Frågan har varit aktuell länge, men under måndagen kom beskedet som vi på Vänerhamn så hett har längtat efter. Regeringen ger sitt klartecken till investeringar i nya slussar i Trollhätte kanal och Göta älv. Vänersjöfarten har en framtid!

På en presskonferens i Karlstad - med politiker och näringslivsrepresentanter närvarande - presenterade under måndagen Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot och ledamot i Trafikutskottet, delar av Regeringens satsningar på den nationella infrastrukturplanen för 2018-29. Bland mycket annat innehåller planen byggnation av nya slussar i Trollhätte kanal och Göta älv.

Beskedet fick ett varmt mottagande, inte minst från oss på Vänerhamn som självklart känt en oro för den fortsatta Vänersjöfarten.

– Det här är ett fantastiskt besked, säger Göran Lidström, Vänerhamns VD. Vänersjöfarten är viktig för stora delar av basindustrin i Vänerregionen och en nedläggning av den vore ödesdiger. Nu öppnas nya möjligheter och vi kommer med full kraft att fortsätta investera i våra hamnar.

Byggnation av nya slussar kommer påbörjas med start senare delen av perioden 2024-2029.

Bildtext: Fr.v Göran Lidström, VD Vänerhamn, Malin Kilian, Platschef Valmet, Lars Mejern Larsson, Riksdagsman och Frida Johansson, VD Handelskammaren.